top of page
Yellow logo.jpg

Yellow Brand Protection

Yellow Brand Protection är Schottenius & Partners kanske största framgångssaga till dags dato, med sin explosiva tillväxt och globala expansion. Bolaget är idag en del av Corsearch, en av världens största aktörer inom system för kontroll av varumärkesregistreringar och numera även varumärkesskydd digitalt. 

Yellow Brand Protection uppstod som en idé i Interaktiv Säkerhet

Företaget grundades 2012 som ett resultat av en företagsidé inom Interaktiv Säkerhet. Vid den tiden hade problemet med plagiat och varumärkesintrång redan hunnit växa sig stort. Det var ett globalt problem och även om det lät som ett intressant område var det svårt att testa den nya företagsidén i praktiken. Tanken låg dock kvar och grodde, och efter ett halvår inleddes ett försök med tester över hur man kunde anmäla och ta bort plagiat till marknadssajter som eBay, Amazon och Aliexpress.

Efter grundandet av det nya företaget flyttade Klas Karlsson över till det nybildade bolaget Yellow Brand Protection och Jimmie Antonsson utvecklade en första version av det tekniska systemet. I det skedet fick man varumärket Björn Borg (med Ville Schottenius som delägare) med som första pilotkund, vilket gav Yellow ett legitimt case att jobba med. Det var viktigt att få testa systemet på ett existerande företag och problem, för att se vad som verkligen kunde åstadkommas. I den första versionen samlade systemet in annonser från olika webbsidor och de plagiat samt varumärkesintrång man hittade anmäldes sedan manuellt till marknadssajterna med hjälp av varumärkesregistrering och fullmakt från varumärkesägaren. 

En snabb tillväxt möjliggjordes av innovationsbidrag

2013 fick bolaget ett större innovationsbidrag som blev startskottet för bygget av en ny teknisk plattform som Jimmie och hans team sedan utvecklat och förfinat till vad det är idag. Skillnaden mot det första systemet var enorm – nu fick man möjlighet att söka på extremt många plattformar och samla in inte bara annonser utan även data från hela Internet som webbshoppar, sociala medier-profiler, mobilappar och domäner.

 

Systemet utför sedan en riskanalys med många olika parametrar som bedömer sannolikheten för att det är ett plagiat eller varumärkesintrång. Det slutliga beslutet fattas sedan av analytiker som sänder automatiska meddelanden till över 1000 marknadssiter (varav över 300 i Kina) för att anmäla intrången. Systemet är en väldigt central part av verksamheten, men det är även människorna som arbetar med systemet och fattar de slutgiltiga besluten. 2013 anställdes Linda Silberg som Operations Manager för att börja bygga och styra kundhanteringen. En del av framgångssagan var att Yellow tidigt insåg vikten av att besitta många språkkunskaper inom teamet. Redan under de första åren anställdes personal med specifika kunskaper i mandarin, kantonesiska, ryska, brasiliansk portugisiska, franska, polska och italienska för att enklare kunna kommunicera med globala marknadsplatser samt säljare av plagiat. Den unika kombinationen av teknisk och manuell analys gjorde Yellow genast framgångsrika och erkända inom branschen. 

Från Sverige till internationellt bolag

Under ett antal år jobbade Yellow Brand Protection främst i Norden, med flera stora märken som Tetra Pak, Thule, Lego och Peak Performance. Genom deltagande på internationella mässor kom insikten om att Yellow Brand Protection är kvalitetsmässigt minst lika bra som de stora etablerade företagen, om inte bättre. I en fas där företaget sökte en person med erfarenhet av global försäljning korsades vägarna med Daniel Bennett, vilket blev precis rätt pusselbit i organisationen.

 

Företaget gick från att ha fokuserat på den nordiska marknaden med ganska få utländska kunder, till i hög utsträckning fokusera på USA och övriga Europa. Det blev snabbt diskussioner med stora varumärken och den goda feedbacken samt respekten för svensk teknik, design och användarvänlighet skapade självförtroende inom företaget.

Kontor i Kina och USA

Planen för nästa steg var att öppna kontor i Kina. Där fanns sedan tidigare bara en amerikansk aktör, och att ha folk på plats i Kina var den bästa marknadsföringen bolaget kunde få. Beslutet togs i november 2015, och i januari 2016 öppnades kontoret i Shanghai, där Zihan Liu från Varbergskontoret var ansvarig under en tvåårsperiod. Hon rekryterade omgående ett team av fyra analytiker, vilket snabbt växte till 20 personer.

Företaget växte runt om i Europa och hade också några kunder i USA, men stora skillnaden i tidszon och tidens videolösningar, som inte var så avancerade, gjorde försäljningen svårare. Kontaktpersonen hos en av de amerikanska kunderna tyckte Yellow Brand Protection var så bra att man borde etablera sig i USA, vilket också skedde. Matthew Leclerc blev själv bolagets första anställda och byggde upp företagets amerikanska Operations i Boston. Två månader senare startade också Dwayne Perry som säljchef för Nordamerika och verksamheten var i full gång.  

Yellow Brand Protection växte i omsättning med över 100% per år och fick ett antal kända varumärken som kunder, bland dem Toyota, BMW, Ford, Apple, Google, Louis Vuitton och Gucci. Jimmie styrde även fortsättningsvis den tekniska utvecklingen av systemet ZERO. Det tekniska teamet var utspritt i flera länder men den största huben fanns i Cluj, Rumänien där man fortfarande finns kvar. Operativa kontor startades med tiden också i London samt i Turin.

Teamet i Shanghai.jpg

Teamet i Shanghai

Teamet i Boston.jpg

Event i Boston

Marknaden förändras

Under några år växte marknaden otroligt mycket i takt med e-handelns expansion och med stora regionala förändringar i tillgången till Internet. I takt med den snabba utvecklingen av Online Brand Protection startade en konsolideringsfas i branschen. Yellow Brand Protection, som hade gjort en aggressiv tillväxtplan där man hade som slutmål att bli nr. 1 i världen, valde i november 2018 att acceptera ett bud från Corsearch som ägdes av amerikanska private equity-bolaget Audax.
 

Corsearch hade ett bredare produktutbud men saknade produktdelen Online Brand Protection och var därför en bra hamn då Corsearch hade en befintlig global organisation och säljare på alla marknader. Fusionen visade sig vara perfekt och affären blev mycket lyckad. Corsearch har senare fortsatt växa och köpt upp fler aktörer inom branschen och är idag världsledande inom Online Protection. Yellow Brand Protection (under namnet Corsearch) har på detta sätt lyckats nå sitt mål att bli världsetta.

Schottenius & Partners behöll en del ägande i Corsearch fram till april 2021. Klas slutade sommaren 2020 och har helt gått tillbaka till Schottenius & Partners med nya spännande projekt.

Yellow - Corsearch_edited.jpg
Yellow_edited.jpg

En vilja att göra rätt

Bolagets mission var ”A safer Internet – A better Society.” Klas framhåller att det idag absolut finns en vilja hos de allra flesta stora marknadssajter att göra rätt, men annonsvolymerna är så oerhört stora att marknadssajternas team inte alltid hinner agera så snabbt som varumärkesägarna skulle önska.

 

När man tänker på plagiat är den första tanken ofta plagiat av märkesvaror, men idag är till exempel läkemedelsbolag och fake-mediciner en stor sektor. Det kan också handla om till exempel flygplansdelar och bromsskivor till bilar, något som kan få riktigt allvarliga konsekvenser. Eftersom produktionen av plagiat inte övervakas kan det också förekomma både barnarbete och dåliga förhållanden inom produktionen.

 

Förutom att varumärken drabbas av minskad försäljning är även risk för varumärkesskada en konsekvens.

Jimmie-Antonsson-bild_edited_edited.jpg
Linda-Silberg-Anti-Counterfeiting_Hong_Kong_Event_42.JPG
Ville_edited.jpg
IMG_7616_edited.jpg
Yellow.jpg
bottom of page